Kiszonki cz. 4. Kiszenie ziemniaków.

Ziemniaki przeznaczone na paszę dla zwierząt można przechowywać na wiele sposobów, jednak najlepszym jest kiszenie parowanych (lub gotowanych) ziemniaków.
Na ono wiele zalet:

  • zmniejsza straty składników pokarmowych podczas przechowywania,
  • zapobiega gniciu , przemarzaniu lub przegrzaniu ziemniaków,
  • zapobiega zwiększaniu się zawartości solaniny na wiosnę (na to związek z kiełkowaniem ziemniaków)
  • pozwala przechowywać ziemniaki dowolnie długo,
  • umożliwia przechowanie ziemniaków przemarzniętych,
  • pozwala na sporządzenie kiszonek kombinowanych (np. z marchwią)
  • pozwala zaoszczędzić czas i robociznę poprzez jednorazowe przygotowanie dużej ilości paszy.

Najodpowiedniejszym terminem kiszenia ziemniaków jest jesień – w czasie wykopów lub wiosna – podczas otwierania kopców i przebierania ziemniaków do sadzenia.
Podczas zakiszania ziemniaków ważne jest odpowiednie zorganizowanie ich parowania. Najlepiej jest skorzystać z przewoźnej kolumny parnikowej, w skład której wchodzi zespół maszyn: oczyszczających, parujących i gniotących uparowane ziemniaki. Jeżeli nie dysponujemy taką kolumną ziemniaki należy ugotować lub uparować w inny dostępny sposób, nie zapominając o ich wcześniejszym dokładnym umyciu.
Uparowane lub ugotowane ziemniaki umieszcza się w zbiorniku warstwami o grubości ok. 20-30 cm i mocno ubija każdą warstwę. Po kilku godzinach od ułożenia ostatniej warstwy, kiedy cała woda znajdująca się a na wierzchu wyparuje oraz zakiszana masa ostygnie, całość przykrywamy folią a nastpnie ziemią.
Podczas zakiszania ziemniaków można stosować dodatki w postaci różnego rodzaju śrut zbożowych czy parowanej marchwi – ale potrzeba do tego trochę wprawy i doświadczenia.

Add Comment