Pasze stosowane w żywieniu królików

Aby lepiej omówić zagadnienie zaproponuje podział pasz na pasze gospodarskie i pasze wytworzone przez przemysł. Przez pasze gospodarskie rozumieć będziemy pasze, które mogą być wytworzone w gospodarstwie hodowcy.

Wyróżniamy tutaj następujące grupy pasz:

  1. Pasze treściwe – stanowią podstawowe źródło składników pokarmowych dla królików. Zaliczamy do nich ziarna: zbóż, strączkowych, roślin oleistych oraz przygotowywane w własnym zakresie przez hodowcę mieszanki paszowe (granulaty).Pasze treściwe stanowią podstawowe źródło białka dla królików. Należy je koniecznie stosować w okresie aktywności biologicznej (ciąża, okres rozrodu) oraz odchowu młodzieży. Pasze treściwe mają również korzystny wpływ na jakość futra, przyśpieszając jego dojrzewanie czyniąc je gęstym i sprężystym
  2. Pasze objętościowe soczyste – stanowią podstawowe źródło węglowodanów, soli mineralnych i witamin. Zaliczamy do nich: zielonki (z traw lub motylkowych), zioła i chwasty, kiszonki, okopowe.Pasze objętościowe soczyste zawierają w swoim składzie 40 –90% wody.
    1. Do okopowych zaliczamy: ziemniaki, buraki, brukiew, marchew, pietruszka (zaliczamy również kłęby topinambur i rzepy ścierniskowej). Okopowe zawierają dużo wody (70-90 %), a ze składników pokarmowych najwięcej bezazotowych wyciągowych (5-25 %) w postaci skrobi i cukrów. Zawierają również niewielką ilość włókna surowego (1-2 %), białka, tłuszczu surowego i popiołu.
      Okopowe odznaczają się dużą strawnością a ich wartość energetyczna wynosi od 0,10 do 0,35 jednostki owsianej. Pasze okopowe wchodzą w skład zimowej dawki pokarmowej w tradycyjnym żywieniu królików.
    2. Rośliny motylkowe uprawia się je w czystym zasiewie lub w mieszankach. Największe znaczenie mają: lucerna, koniczyna biała i czerwona (należąca do roślin wieloletnich). Do jednorocznych roślin motylkowych należą: saradela, łubiny, bobik, peluszka, wyka, groch i inne (o mniejszym znaczeniu).
    3. Kiszonki. Kiszenie jest jedną z metod konserwowania pasz objętościowych soczystych zwłaszcza zielonek. Podczas procesu zakiszania roślin pod wpływem wielu mikroorganizmów przebiegają procesy fermentacyjne, w wyniku, których powstają kwasy(głównie mlekowy) decydujące o trwałości i wartości kiszonki
      Mówiąc ogólnie rośliny motylkowe charakteryzuje duża zawartość białka, związków mineralnych i witamin.
    4. Zielonki to rośliny rosnące na łąkach i pastwiskach lub pochodzące z upraw polowych. Jest wśród nich wiele takich, które stanowią cenną pasze dla królików, są takie, które są mało wartościowe, szkodliwe bądź nawet trujące dla królików.
  3. Pasze objętościowe suche stosowane głównie w żywieniu zimowym. Zaliczamy do nich siano, plewy, słomę i susz. Pasze objętościowe suche stosowane są głównie w żywieniu jesienno-zimowym oraz okresie wczesnej wiosny
  4. Pasze pochodzące z gospodarstwa domowego nazywane też potocznie odpadkami kuchennymi. Zaliczmy do nich: gotowane obierki z ziemniaków, gotowane reszki(ziemniaków, warzyw, kasz), suszone resztki pieczywa itp.

Rodzaj zastosowanych pasz zależy od warunków, jakimi dysponuje hodowca, wielkości prowadzonego stada oraz przyjętego systemu żywienia.

W uzupełnieniu tradycyjnej dawki pokarmowej możemy stosować dodatki witaminowe lub mineralne, koncentraty, mieszanki pełnoporcjowe – produkowane przez przemysł paszowy.

Add Comment