Siano – pasza stosowana w żywieniu królików.

Sianem nazywamy wszystkie pasze zielone z łąk, pastwisk i upraw polowych, które zostały poddane wysuszeniu. Suszenie polega na pozbawieniu z zielonki znacznej części wody, przez co ulega zahamowaniu proces oddychania i rozkład związków organicznych. Siano zaliczamy do pasz objętościowych suchych.

Świeżo skoszone zielonki zawierają 70-80 % wody a  siano nie powinno zawierać jej więcej niż 15-17 %. W zależności od metod suszenia otrzymuje się następujące produkty: siano i susze.

Siano z roslin łąkowych
Siano z roslin łąkowych

Podczas suszenia zielonek zachodzą straty składników pokarmowych w wyniku:

  • procesów oddychania zachodzących w skoszonych roślinach do momentu osiągnięcia wilgotności na poziome 40 %, im szybciej przebiega suszenie tym straty są mniejsze;
  • kruszenia się liści i cienkich łodyg, zawierających najwięcej cennych składników pokarmowych;
  • utleniania i wypłukiwania niektórych składników pokarmowych w zależności od pogody i sposobu suszenia, największe straty są przy suszeniu na ziemi.
  • pocenie się siana (w stogach lub stodołach) jest procesem wyparowywania wilgoci z siana z niezbyt wysokiej wilgotności (15-25 %). Pocenie się siana jest zjawiskiem normalnym, jednak w przypadkach kiedy siano zawiera powyżej 20%wody mogą powstawać znaczne straty suchej masy i siano brunatnieje.

Wartość pokarmowa siana zależy miedzy innymi od: warunków sprzętu i sposobu suszenia, a przede wszystkim od gatunku roślin i fazy ich koszenia.

Dobrej jakości siano łąkowe otrzymuje się, kosząc trawy na początku fazy kwitnienia, wtedy zawierają one najwięcej białka ogólnego strawnego a stosunkowo mało włókna strawnego. Przy opóźnianiu terminu koszenia proporcje te odwracają się – maleje ilość białka a rośnie zawartość włókna surowego oraz zmienia się jego jakość (zwiększa się ilość substancji trudno strawnych). Z upraw polowych tylko kończynę białą i saradelę należy kosić w fazie pełnego kwitnienia, ponieważ drewnieją później.

Siano jest jedną z podstawowych pasz stosowanych w żywieniu zimowy królików ale zaleca się je podawać przez cały rok, ponieważ jest ważnym regulatorem przebiegu procesu trawienia.
Dobrze wysuszone i przechowywane siano nie psuje się i nie traci swojej wartości pokarmowej przez cały rok.

 

Autor: Adam Malczyk

 

Add Comment