Istnieje wiele ras średnich królików, wśród nich coraz większą popularnością w Polsce cieszy się królik kalifornijski. Czym się wyróżnia? Jak wygląda? W jaki sposób go żywić?
Krótka historia królików kalifornijskich
Odmiana kalifornijska wywodzi się jak sama nazwa wskazuje z hodowli amerykańskich z obszaru Kalifornii. Jako pierwszy wyhodował królika tej rasy J. West, który eksperymentował z krzyżowaniem różnych ras. Podstawą do stworzenia kalifornijskiej były: szynszyl, królik nowozelandzki i himalajski (nazywany również rosyjskim). Po tym ostatnim nowo powstały odziedziczył kolor umaszczenia.
Charakterystyka zwierzęcia
Królik kalifornijski występuje najczęściej w dwóch podstawowych wariantach umaszczenia: czarnym (śnieżnobiałe włosy pokrywowe i czarne uszy, nos oraz częściowo kończyny); hawana (podobnie jak we wcześniejszej włosy pokrywowe są śnieżnobiałe, a brązowo-czekoladowe partie wokół nosa, uszy oraz kończyny).
Zwierzęta te nie mają dużych wymagań żywieniowych i mogą być karmione standardową karmą. Dorosłe osobniki osiągają wagę do około 4 kilogramów. Jako że nie są specjalnie wymagające często pojawiają się nie tylko w specjalistycznych hodowlach, ale również w prywatnych domach.