Istnieje wiele ras i odmian królików – od całkiem miniaturowych (jak hermeliny) aż po prawdziwych gigantów, do których bez wątpienia zaliczają się belgijskie olbrzymy, nazywane również flandryjskimi.
olbrzym belgijski czarny
Rasa pojawiła się po raz pierwszy w okolicy flandryjskiego miasta Gent. Należy do najstarszych i najpopularniejszych ras królików. A przy tym też największych, gdyż dorosłe osobniki mogą ważyć nawet do 10 kilogramów! Najczęściej spotyka się odmiany szare i białe, ale wysoko ceniony jest również olbrzym belgijski czarny, niebieski, żółty i szynszylowaty. Zwierzęta te mają jedwabiste, gęste futro.
Olbrzymy belgijskie nie zaliczają się do najtrudniejszych w hodowli. Należy jednak pamiętać o zapewnieniu im odpowiedniej przestrzeni do życia, najlepiej z dostępem do dużego wybiegu. Najlepiej karmić je gotowymi, dostępnymi na rynku mieszankami, w których odpowiednio zbilansowano wszystkie potrzebne do życia składniki odżywcze. Osoby, które chciałyby jednak samodzielnie układać jadłospis, mogą karmić królika sianem oraz zieleniną, pamiętając, że w obu przypadkach musi on mieć również zawsze dostęp do świeżej wody.