Coraz więcej uwagi poświęcamy zdrowej żywności, czy jednak faktycznie czytujemy wszystkie etykiety. Czy zwracamy uwagę na ich skład? Praktyki konsumenckie do końca nie są zrozumiałe, z jednej strony walczymy o zdrowie, a z drugiej przeważa lenistwo i nawet branej rzeczy z półki nie potrafimy dobrze obejrzeć. Zazwyczaj etykiety są bardzo czytelne i chwila wystarczy by rozszyfrować czy produkt jest bezpieczny czy też nie.
Substancje E w żywności w obecnych czasach to nagminne praktyki, ich głównym zadaniem jest konserwacja żywności, tak by wydłużyć ich termin przydatności do spożycia. Produkty często przepełnione są różnymi związkami, lepiej gdy tylko naturalnymi, jednak wielu producentów wykorzystuje wiele substancji chemicznych. Te drugie są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia, nadmierne ich spożycie może doprowadzić do stopniowego wyniszczenia naszych narządów wewnętrznych, nowotworu, wielu innych chorób, których nawet byśmy się nie spodziewali.
Każdy ma wolny wybór czy zdecyduje się na produkt lepszy czy gorszy. Warto pamiętać, że nie zawsze droższe jest mniej nafaszerowane chemią, często produkty mało znane są dużo zdrowsze.